Prana

In het bos, op een omgevallen boomstam ga ik zitten en doe ik 15 minuten yoga pranayama. Ik oefen de driehoeksademhaling. Er stroomt een energie door mij heen en ik vraag mij af of dat dan zou kunnen zijn wat de yogi’s ‘Prana’ noemen.

Leven

Het is het levendige leven dat door mijn lijf suist. Mijn bloed stroomt, mijn hart klopt, mijn adem beweegt in en uit, mijn hele leven lang. En wat er niet beweegt, dat beweegt toch: het krioelt in al mijn cellen. Ik ben een levend wezen.

Yoga Theorie

Even een klein flinterstukje yoga theorie. Prana is een Sanskriet woord en het betekent zoveel als: levensenergie. Het komt in het lichaam door het eten dat we eten, de lucht die we ademen en ook door de ons omringende wereld in ons op te nemen via de zintuigen.
Levende wezens hebben deze energie nodig om te leven, om het leven te willen leven en de kracht te hebben het leven aan te gaan. Het regelt het totale fysieke bestaan per moment, van celdeling en spijsvertering, tot denken en voelen. Prana stroomt door het lichaam via de nadi’s, dat zijn de energiebanen.

Ida en Pingala

Volgens de oude hatha-yogi’s zijn er 72.000 van die nadi’s in het lichaam, waarvan er twee heel belangrijk zijn, namelijk Ida en Pingala. Ida is verbonden met de linker neusvleugel en de rechterhersenhelft, terwijl Pingala is verbonden met de rechter neusvleugel en de linkerhersenhelft. Ida wordt gekenmerkt door een maanachtige, verkoelende en rustgevende energie. Pingala daarentegen, wordt gekenmerkt door een zon-achtige, verwarmende en actieve energie.

Hatha Yoga

De term Hatha bestaat uit 2 woorden: Ha (=zon) en Tha (=maan). Hatha yoga gaat over het in balans brengen van de prana, doormiddel van het achtvoudig pad van Patanjali, waaronder de asana (houdingen) en pranayama (ademhaling).

Vitaliteit

Ik zag een interview met Esther Perel, een relatietherapeut in New York. Haar beide ouders zijn Poolse holocaust-overlevenden. Ze heeft als kind meerdere mensen leren kennen die door een hel waren gegaan en er levend uit waren gekomen. Wat haar opviel was dat sommigen van hen alleen nog maar ‘niet dood’ waren, terwijl anderen ‘levend’ waren! Het fascineerde haar enorm, als kind en later ook als volwassene. Dat ‘levend zijn’ loopt als een rode draad door haar werk, ze noemt het erotiek. Levendigheid. Vitaliteit. Verbinding. Hoop. Nieuwsgierigheid naar zichzelf en naar de mogelijkheden van het leven. Een vol leven leven. Het leven willen leven. Ik denk dat ‘Prana’ dat verschil betekent. Leven is meer dan alleen maar: niet dood zijn.

Mijn yoga

Yoga vervult mij met ontzag. Voor de liefde, de prana, de ouders van mijn ouders en de kinderen van mijn kinderen, de oneindigheid van het kleine binnen het kleine, de duizelingwekkende nauwkeurigheid van de samenhang van alles met alles, en de vreugde van het bruisen, borrelen en beven van het bestaan. Morgenochtend gaat bij mij weer vroeg de wekker. Ik verlaat mijn warme bedje richting het koele bos om te ademen in aandacht, vanuit ontzag en het willen leven van dit wonderlijk leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close