privélessen

Voor sommige mensen is de groepsles veel te spannend. Het kan beangstigend zijn om stil te staan wanneer je spanning hoog opgelopen is. Dat betekent niet dat je niks aan de ontspanning kunt hebben. Ik denk zelfs dat je het dan juist heel hard nodig hebt. Maar eerst is er iets anders nodig, waar je aan kunt werken tijdens individuele lessen.

Tijdens de les brengen we de principes van mindfulness in de praktijk, door samen te kijken wat je hier en nu waarneemt. Door middel van geleide meditatie, yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken raak je steeds meer vertrouwd met je eigen lichaam en geest. Het is geen psychotherapie, we gaan niet naar het verleden kijken. En ook niet naar de toekomst. Rode draad is de beleving van het NU. Hieronder zet ik uiteen waarom deze lessen zinvol kunnen zijn.

De ontspanningsyoga helpt je om tot jezelf te komen. Ontspanning is vaak ook: contact maken met wat er is. Je lichaam en geest ontspannen zich tijdens de sessie in oordeelloze nieuwsgierigheid naar je directe beleving in het moment. Het is als een kurk die je lang met alle macht onder water hebt geduwd. Dat kost veel energie en kracht. Door te ontspannen, laat je de kurk langzaam omhoog komen, je kunt stoppen met het duwen en er komt lucht en ruimte, stilte. Een rare gewaarwording wanneer je al heel lang de kurk onder water hebt moeten houden. In eerste instantie kan het voelen als een verademing om even niet meer te hoeven duwen. Maar nu is de kurk boven water gekomen, hij drijft daar rond en misschien vind je het helemaal niet fijn. De kurk staat voor alles wat er is. Je angst, je pijn, je verdriet, je boosheid… Er was een reden waarom je hem onder water bent gaan duwen. Er was iets met die kurk wat je niet kon verdragen.

Eigenlijk zijn er nu grofweg 2 mogelijkheden.
Mogelijkheid 1. Je kunt de kurk rustig laten dobberen en er naar kijken met mindfulness: oordeelloos, aandachtig, zonder je ermee te identificeren, zonder erin te worden meegesleurd. Dat zijn vaardigheden die je helpen om de kurk nu wel te kunnen verdragen. Dat vraagt om een veilig, stevig houvast in je eigen levende lijf, in het huidige moment, en vertrouwen in je eigen bestaan. Dat bestaan staat los van de kurk, maar misschien voelt dat nu nog niet zo. En dan is het veel gevraagd om die kurk zomaar omhoog te laten komen.
Mogelijkheid 2. Wanneer jouw houvast in het huidig moment nog niet stevig is, wil je zo snel mogelijk de kurk weer onder water duwen. Met alle spanningen, rusteloosheid, verstijving die dat met zich meebrengt. Het is een legitieme keuze, je probeert binnen je mogelijkheden jezelf te beschermen en dat doe je vol overgave. Sta daar even bij stil. Je bent voor jezelf aan het zorgen door uit alle macht de kurk onder te blijven duwen. Dat verdient respect en bewondering. Dit kan je dus goed, je kunt erop vertrouwen dat je de kurk weer onder kunt duwen wanneer hij boven water teveel is. Dat kan je lang volhouden. Het kost veel energie en kracht, die je nu niet voor iets anders kunt gebruiken.

Wanneer mogelijkheid 1 te hoog gegrepen is, maar je niet voor altijd in mogelijkheid 2 wilt blijven leven, kun je aan je mindfulness gaan werken. Zolang je  houvast niet stevig genoeg is, durf je niet te ontspannen. Dus voordat je de kurk gaat toelaten, is het zaak om je stevigheid te vinden. Het mooie is, dat we die allemaal hebben. Dus reken er maar op dat bij jou vanbinnen ook een stevige, oordeelloze, liefdevolle veiligheid ligt. En de weg ernaartoe is de weg van mindfulness. En steeds als tijdens dit bouwen, je kurk omhoog floept, heb je weer zelf de keuze om hem omlaag te duwen. Of even te kijken hoe lang je hem kunt verdragen voordat je hem zelf weer omlaag duwt. Je weet dat je dat altijd nog kunt doen. Daarom kijken we tijdens de privélessen steeds zorgvuldig hoeveel ruimte er is voor een volgende stap. Hoe meer je oefent in mindfulness, hoe meer je kunt hebben. Tot op een dag, je ontspanning wel welkom is, de kurk ook welkom is en het loslaten echt klopt. Dat betekent niet dat er dan geen onprettige gevoelens of gedachten meer zullen zijn. De kurk zelf is niet veranderd. Maar jij kunt de gevoelens en gedachten hebben. Omdat je weet dat je er los van staat. Het zijn slechts gevoelens. Het zijn slechts gedachten. Als wolken aan de blauwe hemel.

Een privéles kost €65,- per 75 minuten. Bel voor meer informatie 06-48462043

3 gedachten over “privélessen

 1. Kan iemand mij vertellen waar ik op deze site de tarieven vind voor de groepslessen ?

  1. Beste Mac61,
   De groepslessen zijn 10 euro per les. Je betaalt alleen de lessen dat je aanwezig bent. Een proefles is gratis.
   Groetjes,
   Britte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close