De Bodyscan en de ander begrijpen

Tijdens de ontspanningslessen besteden we meestal tijd aan de bodyscan. Het is een vorm van meditatie waarbij je je aandacht richt op je lichaam. Het is een belangrijk onderdeel van mindfulness en heeft vele positieve effecten. Een daarvan is dat je je beter gaat inleven in andere mensen. Hoe kan dat? Je bent dan toch juist heel erg met jezelf bezig?

Hoe kan mijn begrip voor de ander groeien, wanneer ik juist oefen om mijn aandacht naar mezelf te richten?

Dat komt doordat wij de ander begrijpen via onszelf. Hoe werkt dat? Stel je voor dat je in gesprek bent met een vriend. Met je ogen zie je de bewegingen van zijn gezicht en zijn lichaamshouding. Met je oren hoor je zijn stembuigingen en stiltes. Je hoort en ziet hoe hij ademt. Je zou denken dat dat genoeg informatie is om te kunnen bepalen hoe de ander zich voelt, maar daarvoor is nog een extra stapje nodig. Je gaat het namelijk eerst nadoen.

Elke spiertrekking in het gezicht van de ander, boots jij ongemerkt na. Dit noemen ze “micro-expressie”.

Het is met het blote oog niet te zien, maar je maakt minuscule imitaties van de bewegingen van de ander. En dan pas komt de emotionele informatie voor jou beschikbaar. Jouw eigen lijf vertelt je hoe de ander zich voelt.

Wetenschappers Neil en Chartrand hebben in 2011 een interessant experiment gedaan met dit gegeven . Ze hebben ontdekt dat mensen met Botox injecties, minder goed in staat zijn om de emoties van een ander aan te voelen dan mensen zonder Botox injecties.

De Botox verlamt je gezichtsspieren zodat je geen rimpeltjes krijgt. Maar je kunt dan ook de expressie van een ander niet meer nabootsen. En blijkbaar tast je dan in het duister over de gevoelens van die ander.

Het experiment ging nog verder. Een aantal van de mensen zonder Botox, heeft een gel aangebracht gekregen op het gezicht, die je huid stijf maakt. De bewegingen van je spieren zijn dan veel beter te voelen. En wat bleek? Met gel waren mensen nog veel beter in het inschatten van andermans gevoelens, dan zonder deze gel. De gel maakte de micro-expressies beter voelbaar in het gelaat, en mensen werden er zich meer van bewust.

Om je in een ander te kunnen inleven, moet je dus de gezichtsexpressies na kunnen doen, én het helpt dan ook nog als je die subtiele nabootsing kunt opmerken bij jezelf.

(Kijk hier voor het wetenschappelijk artikel van Neil en Chartrand.)

Door te leren om heel precies waar te nemen wat je voelt in je lichaam, bijvoorbeeld door middel van bodyscan meditatie, word je je meer bewust van wat er in je lijf gebeurt. Je wordt opmerkzamer voor heel kleine bewegingen, eigenlijk net zoals wat er in het experiment met de gel gebeurde. Daardoor komt belangrijke informatie over de ander, via jouw eigen lijf, duidelijker bij je binnen. Zo zie je dat je, door aandacht te besteden aan jezelf, je beter gaat inleven in anderen.

Tijdens de ontspanningslessen oefenen we regelmatig dat waarnemen van je lichaam door middel van de bodyscan. Kom het maar eens ervaren tijdens een gratis proefles!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close